Școala de Vară Cuciulat

2 Septembrie 2023

Valori și rădăcini din lumea satului tradițional

Scoala de Vara 2023:

Despre Valori si Radacini in patrimonial traditional

Într-o atmosferă plină de istorie și tradiție, satul Cuciulat din județul Sălaj a fost martorul unui eveniment remarcabil, care a adus în prim-plan importanța conservării istoriei locale și a culturii noastre autentice. Un grup dedicat de oameni a dezvăluit un ansamblu gospodăresc restaurat cu migală, oferind astfel comunității și vizitatorilor o fereastră către trecutul bogat al regiunii.

 

Despre proiect

Muzeul Gheorghe Florean, din satul Cuciulat, Salaj este un proiect din cele de care nu este nevoie, dar care este imperios necesar, deoarece o societate fara radacini este o societate fara valori.

Muzeul este un omagiu adus lui Badea Gheorghe, cum îl știa tot satul și familia, și reprezintă inspirația acestui proiect, prin moștenirea pe care a lăsat-o urmașilor, mai ales cea intangibilă: învățăminte prețioase, povețe și povești, dar și prin exemplul propriei vieți (aici mai multe detalii: Despre Badea Gheorghe)

Proiectul are ca misiune restaurarea gospodariei care are cca 100 de ani si pastreaza majoritatea anexelor in situ, precum si documentarea si arhivarea tehnicilor prin tehnologii actuale si nu in ultimul rand coagularea comunitatii in jurul acestei idei.

 În cursul lunii aprilie 2022 am finalizat prima etapă a procesului de restaurare a ansamblului gospodăresc de la Cuciulat, respectiv digitizarea întregii gospodării. Folosind ultima tehnologie în domeniul scanării obiectivelor de patrimoniu am realizat conservarea digitală a ansamblului gospodăresc, urmând ca după procesarea digitală a scanării să realizăm o aplicație compatibilă cu dispozitivele VR.

In 2023, am reusit sa reabilitam parti importante din gospodarie si sa construim o comunitate stransa, atat locala cat si regionala, prin care sa promovam si sa gasim solutii de punere in valoare si aducere in prezent a patrimoniului si “rostului” gospodarului de acum 100 de ani, in prezent

 

Despre Scoala de Vara de la Cuciulat

Dimineata a fost despre covorbiri cu sens, cu rost si cu multe informatii importante

 • Prezentarea interiorului casei și istoria dispunerii mobilierului, precum discuție aplicată despre importanța muzeelor in situ, cu Dl GOIA IOAN AUGUSTIN, expert în bunuri cu semnificație etnografică județ Sălaj
 • Căutarea sensului și al rostului este o tematică mereu actuală, atât în lumea satului traditional cât și în căutările individuale și ne-am bucurat să o avem drept ghid pe Dna. Conf. Univ. Dr. DELIA SUIOGAN, Coordonatorul Studiilor Culturale, Facultatea de Litere, Centrul Universitar Nord din Baia Mare, UTCN

Doamna Suiogan a subliniat importanța de a ne conecta cu rădăcinile noastre și de a înțelege distincția dintre “Acasă” și “casă,” oferind o perspectivă profundă asupra sentimentului de apartenență la o comunitate și la istoria ei.

 • Unul dintre punctele culminante ale evenimentului a fost prezentarea profesorului CĂLIN NEAMȚU, Director departament Ingineria Proiectării și Robotică din cadrul UTCN, despre modul în care tehnologii moderne, precum realitatea virtuală, augmentată și imprimarea 3D, pot fi integrate în procesele de restaurare și conservare, aducând astfel o nouă dimensiune în conservarea patrimoniului

De asemenea, modalitatea de datare a anexelor de lemn din gospodarie, cu ajutorul dendrocronologiei a reprezentat un aspect important, prezentat de Asist. univ. dr. CHIROIU PATRICK

Domnul SEBASTIAN DAN, inițiatorul și coordonatorul proiectului, a împărtășit eforturile și devotamentul pe care le-a investit în realizarea acestei restaurări impresionante, subliniind cât de important este să păstrăm vii tradițiile noastre.

De asemenea, arhitectul ADRIAN NECHITA a prezentat provocările cu care s-a confruntat în procesul de restaurare tradițională a ansamblului gospodăresc, oferind o privire detaliată asupra metodelor și tehnicilor utilizate.

Rosturi în cadrul gospodariei

 • Workshop de experiență digitală a casei prin tehnologii inovatoare (VR, AR și print 3D)
 • Expoziții de icoane, lăzi de zestre, vestimentație populară și ceramic
 • Expozitie foto a portilor restaurate de catre Ambulanta Pentru Monumente Salaj
 • Expoziție de design românesc, care a adus în contemporan sensul și rostul ancestral, interpretat la nivel personal și creativ:
  • POM Port Originea cu Mine,
  • Tilesium Transylvanian Tiles,
  • Andra Handaric, designer moda,
  • Ceramo Poterry cu ceramica autohtona si vitralii pe sticla.

Momente speciale:

Experimentarea tehnicii tradiționale de cosit si torsul lanii, împreună cu gustarea tradițională de slănină cu pâine și roșii din sat.

📅 Data evenimentului: 2 septembrie 2023 📍 Locație: Muzeul Gheorghe Florean, Cuciulat, Sălaj

Evenimentul a adus împreună Comunitatea locală și comunitatea culturală transilvană. Acest demers i-a apropiat pe toți de ACASĂ, de România și de frumusețea tradițiilor noastre. A fost un moment de celebrare a istoriei noastre și a culturii noastre autentice, subliniind importanța păstrării vie a acestora pentru generațiile viitoare.

 

Pentru mai multe informații vă rugăm să accesati www.muzeulgheorgheflorean.ro

👑🏰🌾 #SensȘiRost #MuzeulGheorgheFlorean #CuciulatTraditii

Informații se pot obține prin e-mail la adresa:

sebastianradu.dan@gmail.com & anca.d.moldovan@gmail.com