Expoziție de icoane pe sticlă

În data de 11.09.2022 la Cuciulat a avut loc o sărbătoare religioasă cu triplă semnificație: Hramul Bisericii, Sărbătoarea Sfântei Maria Mică și 20 de ani de la finalizarea lucrărilor de edificare a noi biserici din Cuciulat. 
 
Cu această ocazie, Muzeul Gheorghe Florean a organizat o expoziție de icoane pe sticlă la care au participat membrii comunității locale. În cadrul acestei expoziții, au putut fi admirate un număr de peste 50 de icoane pe sticlă aparținând colecției muzeului. 
 
Icoanele prezentate în cadrul expoziției sunt inspirate de școala de icoane de la Nicula, dar acesea sunt lucrate de ţărani şi destinate ţăranilor, unele dintre ele având o vechime de aproape 100 de ani. 
 
Icoanele pe sticlă, prezente în casele țăranilor români au reprezentat un mijloc de întâlnire a omului cu Dumnezeu, un loc în care Hristos, Fecioara Maria sau sfinţii erau prezenţi în chip tainic; acestea sunt un fel de scară pe care ne ridicăm cu întreaga noastră fiinţă spirituală, prin credinţă, către Dumnezeu.